Фонд „Европски послови“ АПВ: Обележавање Светског дана науке за мир и развој на Универзитету у Новом Саду

У свечаној сали Ректората Универзитета у Новом Саду (Трг Доситеја Обрадовића 5, 3. спрат), у четвртак 7. новембра 2013. године с почетком у 11.00 часова, одржава се програм под називом „У сусрет Светском дану науке“. Програм заједнички организују Универзитет у Новом Саду и Фонд „Европски послови“ Аутономне Покрајине Војводине.
На догађају ће говорити: проф. др Зоран Машић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Горан Стојановић, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој, Предраг Новиков, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине и проф. др Павле Секеруш, проректор за науку и међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду.
Поред тога, биће представљени успешни примери примене науке у пракси, настали као резултат европских пројеката ИПА и ФП7, реализованих на Универзитету у Новом Саду. Пројекат „Еколошко управљање водама у равничарским пределима“ представиће проф. др Саша Бошњак, док ће доц. др Татјана Лончар Турукало говорити о раду Биосенс центра УНС-а на примени информационо-комуникационих технологија у пољопривреди.
Генерална скупштина Унеска утврдила је 10. новембар за Светски дан науке за мир и развој, са основним циљем да нагласи значај одговорног коришћења научних резултата за добробит друштва, као и да подсети да наука мора бити посвећена миру и развоју. Поред тога, овај дан треба да допринесе подизању свести широке јавности о значају науке, научног позива и научних резултата за креирање, одржавање и развој одрживих друштава широм света.

Позивамо вас да извештавате