Јавни час програмирања у организацији Војвођанског ИКТ кластера

У оквиру обележавања Европске недеље програмирања, Војвођански ИКТ кластер, уз подршку Покрајинске владе, организује Јавни час програмирања за предшколце, основце и остале заинтересоване, под називом ,,Кад порастем бићу програмер“.

Јавни час програмирања биће одржан у петак, 17. октобра, од 17.00 часова у холу Покрајинске владе, а присутнима ће се на самом почетку обратити покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, помоћник секретара за област привреде Жељко Двожак и директор Војвођанског ИКТ кластера.

Рачунарске науке креирају раст запослења и иновативности у привреди и друштву. Преко половине пројектованих нових радних места везаних за науку, технологију и инжењеринг су рачунарске професије. Ова занимања доминирају у огласима за запослење, а рачунарске студије су све више тражене међу будућим студентима. Број радних места која захтевају знања из рачунарства расте далеко брже од броја људи који поседују квалификације.

Ипак, рачунарство није адекватно заступљено у нашем образовном систему. Циљ јавног часа програмирања је да се скрене пажња доносиоцима одлука, послодавцима, образовном сектору, као и родитељима будућих ученика и студената, на неопходност озбиљнијег рада са младим генерацијама када су у питању нове технологије.

Позивамо вас да извештавате.