Округли сто: „Заједно у борби против рака грлића материце“

„Заједно у борби против рака грлића материце“, назив је Округлог стола који ће у петак 24. јануара 2014. године са почетком у 11.00 часова, бити одржан у Великој сали Скупштине АП Војводине. Организатор скупа је Женска парламентарна мрежа Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, која у оквиру обележавања 8. Европске недеље превенције рака грлића материце од 19. до 25. јануара, организацијом стручног скупа жели да скрене пажњу јавности на потребу подизања нивоа свести и информисаности о значају превенције рака грлића материце, као кључног фактора у спречавању настанка, развоја и последица ове болести.

Узимајући у обзир да је рак грлића материце у нашој земљи међу водећим узроцима обољевања и смрти од рака, да у просеку сваког дана једна жена умре од те болести, да у АП Војводини годишње оболи око 300 жена, да се у поједним општинама не спроводи национални Програм организованог скрининга рака грлића материце, проблеме са недостатком гинеколога, просторних, кадровских и техничких капацитета у здравственим установама и честа дуга чекања на прегледе, Женска парламентарна мрежа жели на једном месту са окупи све релевантне друштвене чиниоце и да кроз конструктивни дијалог и размену мишљења да пуни допринос смањењу оболевања и умирања од рака грлића материце.

У том смислу, на предстојећем Округлом столу учествоваће представници државних институција, локалних скупштина општина, чланови општинских већа задужени за област здравства и социјалне политике са територије АП Војводине, представници Института за јавно здравље Војводине и Института за онкологију Војводине, признати стручњаци и медицински радници.

Учесницима скупа ће се обратити проф. др Бранислава Белић, потпредседница Скупштине АП Војводине задужена за област здравства и социјалне политике, др Данијела Станковић Баричак, помоћница покрајинског секретара за здравство, социјалну политику и демографију, др Љубица Мрдаковић Тодоровић, заменица председника Одбора за здравље и породицу Народне скупштине Републике Србије, доц. др Аљоша Мандић са Института за онкологију Војводине, проф. др Владимир Петровић, директор Института за јавно здравље Војводине, Стојанка Лекић, координаторка Женске парламентарне мреже у Скупштини АП Војводине и други.

Позивамо Вас да извештавате.