Подизање предузетничких капацитета жена са села

У уторак, 17. децембра 2013. године у Кулпину у Основној школи “Јан Амос Коменски” (улица Маршала Тита 102), са почетком у 17 часова, а након тога, у Бачком Петровацу са почетком у 18 часова у Основној школи “Јан Чајак” (улица Сладковичова 2), биће додељене потврде за успешно завршен основни курс рада на рачунару.

Потврде ће доделити председник општине Бачки Петровац Павел Марчок и директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки, заједно са предметним професорима који су водили обуку.

Обуку је завршило 70 полазница са територије општине Бачки Петровац, а данас ће бити додељено укупно 43 диплома (у Кулпину 18, у Бачком Петровцу 25).

Основни курс рада на рачунара спроведен је у оквиру пројекта “Информатичко оспособљавање жена руралне средине ради подизања предузетничких капацитета и ревитализације села” коју је реализовала општина Бачки Петровац уз финансијску подршку Завода за равноправност полова.

Општина Бачки Петровац је једна од 13 општина која је на основу јавног конкурса Завода за равноправност полова добила бесповратна средства за финансирање пројеката у области информатичке обуке за жене на селу.
Обуке се реализују и у општинама Врбас, Оџаци, Кањижа, Сечањ, Алибунар, Жабаљ, Рума, Житиште, Бачка Топола, Ковачица, Темерин и у граду Суботици.

Циљ финансирања овакве врсте обука за жене на селу јесте подстицање унапређења положаја жена на селу, подршка сеоским женама да, путем информатичког описмењавања, унапреде сопствене предузетничке особине за активно учествовање на тржишту рада; затим, подршка локалним самоуправама да информатички обучене сеоске жене укључе у развојне политике и ревитализацију села, као и подизање капацитета локалне самоуправе за унапређење политике једнаких могућности.