Председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић и потпредседник проф. др Драгослав Петровић отвориће 112. погон нових технологија

У понедељак, 16. јуна 2014. године, у 13.00 часова, на локацији Румска петља (општина Рума, нова Индустријска зона бб), председник Покрајинске владе проф. др Бојан Пајтић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић отвориће 112. погон нових технологија, д.о.о. “Capital group”.

Предузеће “Capital group” из Београда, основано је 2006. године са идејом да покрене производњу вунених туљака, каплина и шешира. Новоуспостављени погон изграђен на подручју општине Рума представља објекат површине 1.560 м2, који се састоји од производно-магацинског дела и канцеларијског простора. Објекат је опремљен савременим машинама за производњу туљака, који чине основни производни програм нове фабрике. Производња туљака, каплина и шешира је јединствена у Србији и у окружењу, док у Европи постоји још само у Чешкој, Пољској и Португалу, тако да ће “Capital group” бити тек четврта фабрика ове врсте у Европи.

Оно што карактерише ову производњу јесте чињеница да је заснована на традицији фабрике “Бегеј“ из Зрењанина, а унапређена је новим машинама и новим тенденцијама у технологији бојења и обраде вуне. Ова врста производње је значајна не само због инопласмана (извоз на тржиште Немачке и Аустрије), већ и из разлога што иницира развој домаћег сточарства – овчарства, јер се као основна сировина користи природна вуна.

Реализацијом овог погона запослено је 42 нова радника директно у производњи и 30 радника кроз разне видове кооперација. Погон фирме “Capital group” је 112 погон из Програма погона нових технологија, кроз који је до сада запослено 25845 радника.

Инвестициона вредност новог погона износи 101.058.000,00 динара а Покрајинска влада је преко Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој за реализацију погона издвојила 42.000.000,00 динара.

Позивамо вас да извештавате.

Напомена: За новинаре из Новог Сада је организован превоз. Комби полази у 12.00 часова испред главног улаза у зграду Покрајинске владе. Молимо новинаре који су заинтересовани да користе превоз да се пријаве на телефон 487-45-17 или 487-45-27.