Шести традиоционални ,,Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“ у Апатину

У суботу, 11. октобра 2014. године, са почетком у 12.00 часова, на Главном тргу у Апатину, шесту годину за редом, одржаће се манифестација ,,Сајам стваралаштва сеоских жена у Војводини“, која помаже афирмацији потенцијала и стваралаштва жена из руралних подручја, промовишући женски активизам на локалном нивоу.

Манифестација уједно и обележава предстојећи Међународни дан сеоских жена, чиме се скреће пажња на кључну улогу жена на селу у унапређењу пољопривреде и руралног развоја, унапређењу квалитета хране и елиминисању сиромаштва на селу.

Тачно у подне на Градском тргу, приликом отварања манифестације, присутнима ће се обратити покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин и председник Општине Апатин др Живорад Смиљанић.

Апатин је шесто место у коме се одржава ова манифестација са циљем да се представи женски сеоски активизам, изузетне вештине и богато стваралаштво сеоских жена, као и спремност и оптимизам жена да ревитализују село, а Војводину представе као могући економски, привредни и туристички потенцијал. Очекује се преко 1.500 учесника и учесница који ће својим производима, уметнинама и традицијом учинити да Апатин тога дана представља Војводину у малом.
У оквиру манифестације, на посебном штанду „Сувенир – мојих руку дело“ биће представљени производи женских удружења као потенцијални сувенири АП Војводине, попут осликаних тикви, урамљених слика које представљају војвођанске салаше, теглице са традиционално припреманом зимницом, осликани етно медењаци и кочија од медењака.
Такође, на сутрашњој манифестацији, Завод за равноправност полова ће прославити свој јубилеј – 10 година од настанка – представљањем остварених резултата и планова.
У галерији ,,Меандер“, Петефи Шандора 4, Апатин, у наредних недељу дана, мештани и посетиоци Сајма стваралаштва ће моћи да уживају у поставци фотопортрета под називом ,,Жене на селу“, организованој од стране Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, удружења грађана ,,Војвођанка – Регионална женска иницијатива”, Завода за равноправност полова и Академије уметности у Новом Саду.
Позивамо Вас да извештавате.
Напомена: За извештаче из Новог Сада организован је превоз, у 10.00 сати, испред главног улаза у зграду Покрајинске владе.