Додела сертификата поводом успешно завршеног пројекта “ИТ обука у општини Темерин”

У петак, 27. децембра 2013. године у Темерину, у сали Скупштине општине (Новосадска 326) са почетком у 11.00 часова, биће додељени сертификати женама са села за успешно завршен основни курс рада на рачунару.

Потврде ће доделити председник општине Владислав Цапик, координаторка обуке Даница Шкријељ и директорка Завода за равноправност полова Весна Шијачки.

Обуку је завршило 40 полазница из 4 насеља са територије општине Темерин – Сирига, Старог Ђурђева, Темерина и Бачког Јарка. Настава је реализована током новембра и децембра ове године (укупно 30 часова); 24 полазнице обуку су завршиле на српском а 16 на мађарском језику.

Основни курс рада на рачунара спроведен је у оквиру пројекта “ИТ обука у општини Темерин” коју је, у сарадњи са ОШ „Петар Кочић“, реализовала општина Темерин уз финансијску подршку Завода за равноправност полова.

Темерин је једна од 13 општина које су на основу јавног конкурса Завода за равноправност полова добиле бесповратна средства у укупном износу од 1.300.000,00 динара за финансирање пројеката у области информатичке обуке за жене на селу.

Темерин је, након Бачког Петровца и Ковачице, трећа општина у којој су обуке завршене, а у току су курсеви у општинама Врбас, Оџаци, Кањижа, Сечањ, Алибунар, Жабаљ, Рума, Житиште, Бачка Топола, и у граду Суботици.

Циљ финансирања овакве врсте обука за жене на селу јесте подстицање унапређења положаја жена на селу, подршка сеоским женама да, путем информатичког описмењавања, унапреде сопствене предузетничке особине за активно учествовање на тржишту рада; затим, подршка локалним самоуправама да информатички обучене сеоске жене укључе у развојне политике и ревитализацију села, као и подизање капацитета локалне самоуправе за унапређење политике једнаких могућности.

Позивамо вас да извештавате.