Славиша Грујић присуствоваће конференцији поводом наставка реализације пројекта „Рехабилитација Фрањевчаког самостана у Бачу“

У четвртак, 29. маја 2014. године,у 10.00 часова, у Фрањевачком самостану у Бачу (Маршала Тита бб),у организацији Делегације Европске уније на челу са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадором Мајклом Девенпортом,биће одржана конференција поводом наставка реализације пројекта „Рехабилитација Фрањевачког самостана у Бачу“. Потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић, на позив амбасадора Девенпорта, присуствоваће конференцији, у којој је носилац пројекта Покрајински завод за заштиту споменика културе.
Крајем пошле године, 18. децембра 2013. године, Влада Републике Србије и Европска комисија потписале су финансијски споразум у вези са припремним активностима за очување и обнављање културног наслеђа у областима захваћеним конфликтима на западном Балкану за 2012. годину,у оквиру којег се налази и овај пројекат. Средства ЕУ намењена за реализацију пројекта у Фрањевачком манастиру износе 890.000 евра,за проширење намене Фрањевачког манастира у образовне, културне и туристичке сврхе,чиме ће се промовисати међукултурни и међурелигијски дијалог.Пројекат је базиран на европским стандардима заштите и ширења заједничког културног наслеђа, формулисаним у оквиру „Љубљанског процеса“. У припреми овог пројекта учествује Министарство културе и информисања Републике Србије у сарадњи са Покрајинскиом заводом за заштиту споменика културе и Фондом „Векови Бача“ из Бача.
Љубљански процес, који се спороводи под мотом „Рехабилитација нашег културног наслеђа“ представља наставак заједничког програма Савета Европе и Европске комисије. Започет је 2008. године, када се приступило професионалној подршци за консолидацију водећих пројеката,јачању капацитета за прикупљање новчаних средстава, спровођењу регионалне стратегије за управљање пројектима рехаблитације,истицању економских вредности наслеђа.
Љубљански процес II спроводи се у периоду од 2011.-2014. године и његов циљ је да обезбеди примену управљачких инструмената за високо квалитетну рехаблитацију наслеђа,кроз развој IRPP/SAAH меотодлогије,интеграцију интерсекторске праксе,развој регионалне сарадње и успостављање одрживих механизама финансирања.
Пројекат „Рехабилитације Фрањевачког манастира у Бачу“ обухвата грађевинске радове неопходне за санацију,конзервацију и рестаурацију манастира и адаптацију у циљу проширења његове намене у едукативне и музејске сврхе,као дела умрежених пунктова дифузног музеја,који поред Фрањевачког манастира укључују и Бачку тврђаву и манастир Бођани.